Persbericht

Culturespaces opent een ‘Atelier des Lumières’ op het Amsterdamse Westergasterrein:

FABRIQUE DES LUMIÈRES

Een nieuw digitaal kunstcentrum dat in april 2022 zijn deuren opent

Culturespaces, de Europese bedenker en beheerder van het veelgeprezen ‘Atelier des Lumières’ in Parijs kondigt in samenwerking met Westergas de opening aan van een nieuw digitaal kunstcentrum op het Westergasterrein in Amsterdam. De opening van de Fabrique des Lumières – dat lichtprojecties van klassieke en moderne kunstenaars zal tonen – staat gepland in april 2022. Met de opening bouwt Westergas aan zijn visie: om van het Westergasterrein een Cultuurdorp met een open karakter te maken dat aantrekkelijk is voor alle leeftijden.

Sinds de opening in Parijs in 2018 heeft Atelier des Lumières meer dan drie miljoen bezoekers getrokken voor gedigitaliseerde kunstwerken van onder anderen Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí. De organisatie opende naast in Parijs al eerder digitale kunstcentra in onder meer Dubai en Bordeaux. De initiatiefnemers Culturespaces, Westergas en Gemeente Amsterdam, willen met de komst van het centrum het Westergasterrein op de kaart zetten als dé culturele broedplaats van Amsterdam. Per 1 juli begint de verbouwing van de ruimte waar het centrum zich zal vestigen.

Klimt-tentoonstelling in het Atelier des Lumières, Parijs, 2018 © Culturespaces, E. Spiller.

Kunst voor een breed publiek

kunstgeschiedenis. De locatie, Zuiveringshal West, heeft een oppervlakte van 2.800m² en is bedoeld voor de inwoners van Amsterdam en omstreken. Het centrum biedt een bijzondere aanvulling op het huidige aanbod aan kunst en cultuur in Amsterdam vanwege de laagdrempelige vorm van presentatie in combinatie met technologie. Het heeft als doel om interesse voor kunst bij een breed publiek aan te wakkeren. De tentoonstellingen, die voor alle generaties toegankelijk zijn, zijn zo vormgegeven dat zij de architectuur van de locatie, met zijn zeventien meter hoge muren, helemaal tot zijn recht laten komen. Naast de tentoonstellingen waarin klassieke en moderne kunstenaars centraal staan, wordt ook een ruimte gewijd aan hedendaagse werken. De komst van het centrum moet Amsterdammers een extra reden te geven om naar het Westergasterrein te komen en een boost te geven aan de horeca in het gebied.

Zuiveringshal West, Westergas. Foto’s: Arjen Veldt.

Bruno Monnier, president van Culturespaces, de organisatie achter Atelier des Lumières: “Na de oprichting van onze digitale kunstcentra in Frankrijk, zijn we verheugd om dit nieuwe centrum voor de stad Amsterdam te creëren. De Fabrique des Lumières zal bezoekers van Nederland een onvergetelijke, meeslepende en zintuiglijke, artistieke ervaring bieden.”

Duncan Stutterheim, initiatiefnemer Westergas: “Wij zijn heel blij met de komst van Atelier des Lumières in de Pazzanistraat. De visie die we hebben voor Westergas als Cultuurdorp met een open karakter krijgt hiermee steeds meer vorm.”

Over Culturespaces

De afgelopen 30 jaar beheert Culturespaces musea en kunstcentra. Culturespaces is opgericht door Bruno Monnier, een prominente particuliere Europese culturele creator en manager van historische monumenten. In 2012 brengt Culturespaces een revolutie teweeg op het gebied van kunst met monumentale digitale immersieve tentoonstellingen, die een nieuwe benadering hebben van het bestuderen van de kunstgeschiedenis. Culturespaces creëerde CULTURESPACES DIGITAL®, dat alle artistieke en technologische knowhow omvat en een netwerk van unieke talenten op dit gebied heeft ontwikkeld. Met CULTURESPACES DIGITAL® is Culturespaces de toonaangevende culturele operator met teams en uitgebreide expertise die het ontwerp en de creatie van digitale kunstcentra combineert met technologisch meesterschap om tentoonstellingen vorm te geven. Deze omvatten de productie en catalogisering van meeslepende digitale tentoonstellingen met zowel klassieke, moderne als hedendaagse kunstenaars.

Culturespaces beheert momenteel de grootste digitale kunstcentra ter wereld en zet zijn ontwikkeling en zijn missie van culturele verspreiding op internationale schaal voort.

CULTURESPACES DIGITAL® digitale kunstcentra:

– The Atelier des Lumières, Paris
– The Bassins de Lumières, Bordeaux
– The Carrières de Lumières, Baux-de-Provence
– The Hall des Lumières, New York
– The Fabrique des Lumières, Amsterdam
– The Infinity des Lumières, Dubaï
– The Théâtre des Lumières, Séoul
– The Bunker de Lumières, Jeju

Over Westergas

Westergas is een cultuurdorp waar historische waarde en vernieuwende ideeën samenkomen. Een unieke monumentale locatie in het Westerpark voor bezoekers, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdams karakter.

Voor vragen: communicatie@westergas.nl
Voor pers: laura@coebergh.nl