Over ons

Westergas is een kleurrijke ontmoetingsplaats voor cultuur. Het historische terrein, dat in 1880 als gasfabriek begon, is in 2003 omgebouwd tot een springlevend cultuurdorp in het hart van Amsterdam. Op deze iconische plek, omarmd door het groene Westerpark, vind je een regenboog aan cultuuruitingen. Van muziek en kunst tot theater en performance, van film en fotografie tot dansen, eten & drinken en zelfs tv-studio’s. Creativiteit, diversiteit en vrijheid worden hier gevierd.

Westergas is waar historische waarde en vernieuwende ideeën samen komen; een unieke bestemming voor lokale en internationale bezoekers, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdams karakter. Op het terrein zijn zeven unieke locaties te huur voor evenementen. Van de iconische Gashouder, waar 3500 bezoekers in passen, tot de charmante Werkkamer voor zo’n dertig gasten.

Westergas is zeven dagen per week geopend voor iedereen die wil genieten van cultuur in al zijn pracht.

Ontmoetingsplek

Westergas is een ontmoetingsplek voor ondernemende mensen.We bieden ruimte aan creatieve, culturele en vernieuwende ondernemers die met passie en overgave hun droom volgen. Het is een avontuurlijke omgeving waar inspirerende samenwerkingen ontstaan.
Een meltingpot waarin iedereen haar steentje bijdraagt aan het terrein.

Positieve energie

Met de heropening in 2003 is de Westergas een metamorfose ondergaan. Het voorheen vervuilde terrein is gesaneerd en het prachtige park werd aangelegd. Internationaal wordt de Westergas gezien als hét referentieproject voor de herontwikkeling van oude gebouwen. Een voorbeeldfunctie die we met trots dragen.

 

We zijn constant bezig met de verandering van brownfield naar greenfield. Als een van Amsterdams groene harten is het logisch dat we zo duurzaam mogelijk zijn. Ons streven is dan ook een 100% groene en duurzaam Westergas.

We realiseren onze groene ambities met een nieuwe centrale energieleverancier, steken extra positieve energie in de evenementen hier en proberen anderen te enthousiasme en activeren met onze groene visie.

 

Team Westergas

Duncan Stutterheim Directie en Eigenaar

Lisca Stutterheim Directie en Eigenaar

Maya Meijer Directie

Foppe Eshuis Eigenaar

Lennart Rottier Eigenaar

Kim Kuijpers Creative Director

Jet Maarse Creatie & Community

Ingo Ruijterman Monumenten en verduurzaming

Emma Zee Account Manager Events

Anna Bendeler Account Manager Events

Bart van de Pol Account Manager Events

Rodin van der Beek Productie Manager

Dave van Manen Productie Manager

Carlijn van Zijtveld Front Office & Junior account Werkkamer

Malou Wong Freelance Finance

Dominique Mol Freelance Beheer

Chris van der Velde Freelance Beheer

Jacco van Tongeren Freelance Beheer

Rob van 't Riet Freelance Beheer

Martijn Bleichrodt Freelance architect

Rosa van Wissen Freelance Front Office & Meterhuisje

Liv Stig Freelance Communicatie

Maxime van Kooten Freelance Design & Creatie

Sandy Floor Manager

De organisatie

De Westergas, het park en de gebouwen, is een privaat-publieke samenwerking. De openbare ruimte is van de stad Amsterdam en de monumentale gebouwen zijn particulier eigendom van de organisatie Westergas. Met een vruchtbare samenwerking tot gevolg.

Culturele onderneming

Het bedrijf is een ongesubsidieerde culturele organisatie die de gebouwen op de Westergas beheert en verhuurt. We zoeken en selecteren huurders, leiden evenementen in goede banen en organiseren zelf evenementen.

Contact Stadsdeel West
Telefoonnummer: 14020
E-mailadres: Digitaal formulier

Contact Westergas
Heb je verder vragen?
Stuur dan een mail naar:
info@westergas.nl

Geschiedenis

De Westergas kent een lange en rijke geschiedenis. Het voormalige grijze industrieterrein is nu een bruisende cultuurdorp geworden. In de tussentijd is er een hoop gebeurd en veranderd.

Pazzani en Gosschalk

Het was de Imperial Continental Gas Association (ICGA) die eind 19de eeuw twee steenkoolgasfabrieken in Amsterdam bouwde. De Ooster Gasfabriek en de Wester Gasfabriek. De Wester, dat zijn wij.

De directeur, Julius Pazzani (1841-1888), was een intelligente man die de technische planning van het fabricageproces en van het terrein regelde. Het ontwerp van de gebouwen is van de Amsterdamse architect Isaac Gosschalk (1838-1907). Gosschalk stijl was schilderachtig. Deze stijl werd al snel bekend als het Hollandsche Neorenaissance.

Samen maakten deze heren de plek tot wat het is. Qua vorm dan.

Uitbreiding en sluiting

Tijd verandert alles. Dat gold ook voor dit terrein. In 1898 nam de gemeente het over. Met een nieuwe visie en vastberaden doortastendheid steeg de productie en kwamen er uitbreidingen.

Maar niet veel later nam de gasproductie af, omdat de gemeente hun gas bij de Hoogovens in IJmuiden haalde, en later vanaf 1963 aardgas uit Slochteren. In 1967 stopte de gasproductie hier volledig…

Avontuurlijke ondernemers en kunstenaars ontdekken het terrein.

Na het sluiten bleef een zwaar vervuild terrein achter. De jarenlange gasproductie had zijn tol geëist. Een nieuwe bestemming bleek een moeilijke opgave.

Eerst gebruikte Gemeentelijk Energie Bedrijf het terrein als opslag- en werkplaats, maar vanaf 1992 ontdekte avontuurlijke ondernemers en kunstenaars de creatieve energie en peilloze mogelijkheden van deze unieke locatie. En gelukkig maar. Het culturele smoelwerk van Amsterdam kreeg langzaam maar zeker vorm.

Meer en meer culturele activiteiten kwamen tot leven op het doodse terrein. Een nieuw begin, met cultuur als drijvende kracht, gloorde aan de horizon. Het idee voor het cultuurpark van nu werd in deze tijd neergezet.

Creatieve energie

De Westergas werd dé ontmoetingsplek voor creatief en innovatief Amsterdam en omstreken. Evenementen als Holland Festival en Awakenings voelden zich er meteen thuis. Het ruimtelijke karakter en de creatieve energie bleken zo’n sterke aantrekkingskracht te hebben, dat het een blijvende culturele bestemming kreeg.

Van een levenloze vervuilde plek werd de Westergas een stoere stek waar creativiteit bloeit en groeit. En dat is het nog steeds.

Herontwikkeling

Vanaf 2003 geeft het terrein opnieuw licht en energie. De grond is gesaneerd en een prachtig park is aangelegd. Creatieve ondernemers zitten in de gerenoveerde, historische gebouwen en talloze evenementen en festivals zijn er neergestreken.

Het verleden bracht ons naar waar we nu zijn, het heden en de toekomst bepalen wij. Met duurzaamheid, cultuur, ontspanning en creativiteit hoog in het vaandel. In 2019 is de Westergasfabriek veranderd van naam in Westergas. Hetzelfde terrein, nieuwe energie.

 

Duurzaamheid

De Westergas is een plek waar mensen plezier beleven, geïnspireerd raken en waar vernieuwende evenementen plaatsvinden. Daar zijn we trots op. Tegelijkertijd is het geen geheim dat evenementen een grote druk op het klimaat en onze leef- omgeving leggen. Wij geloven dat dit anders kan. Samen met partners en gelijkgestemden willen we onze bijdrage aan een eerlijke, duurzame wereld vergroten. Lees hier wat wij allemaal doen om dat te bereiken.

De volgende stap in duurzame herontwikkeling

Te beginnen bij het begin; de zwaar vervuilde Wester Gasfabriek, waar ooit gas uit steenkolen werden geproduceerd voor de stadsverlichting van Amsterdam, heeft sinds de her- opening in 2003 een complete metamorfose ondergaan. Tot ver over de grens wordt de Westergas gezien als een referentieproject voor duurzame herontwikkeling van industrieel en monumentaal erfgoed.

Westergas wil deze transformatie van ‘oude’ naar ‘nieuwe’ energie nu verder voltooien en alle mogelijke stappen zetten naar een volledig duurzaam terrein. Het verduurzamen van monumenten is ingewikkelder dan bij nieuwe gebouwen omdat de mogelijkheden beperkter en kostbaarder zijn vanwege de monumentale status. Als onderdeel van de Pilot Verduurzamen Rijksmonumenten van het Ministerie van OC&W zijn wij de afgelopen jaren de uitdaging aangegaan om de monumentale gebouwen waar mogelijk te verduurzamen, mét behoud van hun monumentale karakter.

Ons groene doen

Zonnepalen

We hebben het dak van de Gashouder beschikbaar gesteld aan de buurtbewoners om zonnepanelen op te leggen. De stroom die wordt opgewekt door de panelen wordt terug geleverd aan het net en verrekend met de eigenaren van de panelen. Coöperatie Ecostroom regelt de administratie van dit project. In 2018 zijn er 1024 panelen op het dak geplaatst.

LED-licht en isolatie

De Westergas heeft flink geïnvesteerd in extra isolatie en LED-verlichting in de evenement-gebouwen. Het resultaat is dit meer dan waard: de overstap naar LED zorgt voor maar liefst 65% minder energieverbruik dan bij de oude halogeenverlichting. De isolatie van de gebouwen levert ongeveer 30% besparing op.

Afval

In 2019 gaan we een duurzaam afvalplan implementeren bij alle ondernemers en organisatoren bij de Westergas. We doen dit in samenwerkingen met Bureau 8080 en Cordaan. Cordaan (cordaan.nl) is een zorginstelling voor iedereen. Van jong tot oud, korte of lange tijd verpleging, verzorging, begeleiding en/ of ondersteuning nodig heeft. Dat maakt niet uit. Cordaan helpt iedereen een handje. In het Westerpark biedt Cordaan mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding aan. In het Mediacafé (café van de tv-studio’s van de DWDD, Pauw en Jinek) werkt een groep in de horeca. Vanuit het beheer van Westerpark werkt een groep die afval bij de ondernemers in het park ophaalt. Dit afval halen zij op met het elektrisch wagentje van de Westergas BV.

100% Elektrisch Hotel

Begin 2018 is Conscious Hotel Westerpark geopend in het voormalig Stadsdeelkantoor. Het hotel is 100% elektrisch – het eerste Nederlandse hotel wat volledig van het gas af is – en duurzaam in energie (geen gas, 100% elektrisch, WKO installatie) en in materialen. Ook de F&B van het hotel en het restaurant zijn volledig biologisch en waar mogelijk lo- kaal geproduceerd.

Schonere cultuurpanden:

De Westergas is als Amsterdamse cultuurinstelling geselecteerd voor het uitgebreid duurzaamheidsadvies van Gemeente Amsterdam. Hier wordt onder andere gekeken naar energiebesparing, afval, water, inkoop, catering en circulaire bedrijfsvoering. Het advies wordt gebaseerd op de haalbaarheid van de maatregelen. Wat wel zo eerlijk is. Ook wordt er gekeken naar lopende duurzaamheidstrajecten. En waar nodig geholpen.

Platform voor duurzaamheid

De Westergas biedt initiatieven duurzaamheid stimuleren een platform. Bijvoorbeeld de bijenkasten van Smart Beeing in de Gashoudervijvers, het Join the Pipe-waterpunt voor gratis water en het hergebruik van het spartelvijverwater voor ons gras.

Groene partners

Met onze missie en visie is het logisch dat we liever samenwerken met organisaties die hetzelfde nastreven. We zoeken daarom actief naar ‘groene klanten’ en stimuleren het gebruik van duurzame cateraars en leveranciers. Onze preferred partners, zoals The Food Line Up en Backbone, zijn dat. Zij werken met respect voor mens en planeet.

Toekomstdroom

Voor de Westergas is de weg naar een duurzaam terrein en Westerpark een pro- ces waarbij we blijven leren en innoveren. We zullen dit zowel binnen de eigen bedrijfsvoering als met huurders en partners gaande houden. We streven ernaar de Westergas volledig plasticvrij te maken. We dagen leveranciers, partners en evenement-organisatoren uit om samen stappen te zetten. Dit doen we onder andere met kleinschalige ‘taste en talk’-sessies met mensen uit het vak over hoe we de eventbranche kunnen verduurzamen, maar dit doen we ook op grote schaal in samenwerking met het ministerie van OC&W, energieleveranciers en adviseurs op het gebied van verduurzamen. Gezamenlijk willen we in 2030 een klimaat neutrale Westergas creëren.