Cultuurdorp Westergas en Unfold.art presenteren de nieuwe audiovisuele installatie SORA

Cultuurdorp Westergas en Unfold.art presenteren de nieuwe audiovisuele installatie SORA van kunstenaarsduo NONOTAK vanaf 6 januari 2023 in de Gashouder. Gedurende de looptijd van de imposante expositie worden er liveshows gegeven door het kunstenaarsduo bestaande uit Noemi Schipfer en Takami Nakamoto en volgt in samenwerking met Audio Obscura een nachtevenement, waar muziek en visuele kunst samensmelten. Wij spraken Naut Donders, mede oprichter van Unfold.art, over deze bijzondere samenwerking.

 

Ten eerste: Introductie. Wie ben je, wat doe je, waar kunnen we je van kennen?

Je kan me kennen als ondernemer, ik ben mede eigenaar van Audio Obscura en mede oprichter Unfold.art. Ik houd me vooral bezig met nieuwe ideeën bedenken en nieuwe uitdagingen. 

In januari strijkt SORA, het gloednieuwe lichtspektakel, in de Gashouder neer. Wat is SORA en hoe is dit tot leven gekomen?

SORA is een audiovisuele installatie in samenwerking met het kunstenaarsduo NONOTAK. De installatie sleept je mee in een droomachtige omgeving waarin het kunstenaarsduo een visueel verhaal in de Gashouder vertelt. 

Na onze eerste editie in 2020 in samenwerking met Westergas waarbij we SKALAR naar Nederland hebben gehaald, zijn wij op zoek gegaan naar de opvolgers. Dit vanwege het succes, maar ook vanuit de motivatie dat er nog geen vergelijkbare shows in Nederland waren. Ik zit natuurlijk al in deze wereld, samen met het team zijn we er vol ingedoken om te kijken welke kunstenaars de potentie hebben een aantrekkelijke en spectaculaire show neer te zetten in een immense ruimte zoals de Gashouder. Van de verschillende artiesten die we hebben benaderd was een ieder enthousiast. Wat bijzonder is aan NONOTAK is dat zij naast de visualisatie ook de audio zelf creëren. Zo zijn wij uiteindelijk tot SORA gekomen, een show die nog nooit eerder is vertoond. Voor NONOTAK hun grootste show in hun carrière, het belooft mega spectaculair te worden! 

Jullie communiceren nu vanuit het nieuwe bedrijf Unfold.art in tegenstelling tot Audio Obscura de vorige editie. Waarom?

Tijdens de eerste editie, SKALAR, hebben wij uitgetest of de wereld hier klaar voor was. Wij hadden al langere tijd interesse met een concept als dit aan de slag te gaan en hebben dit eerst bij Audio Obscura tijdens feestjes toegepast. We kwamen er al snel achter dat dit niet op de schaal konden doen waarop we dat wilden doen. Samen met Duncan Stutterheim kwam het idee deze installaties naar de Gashouder te halen. Tijdens het runnen van deze show en na afloop wisten we dat dit succes een eigen merk en identiteit verdiende. Ook omdat we ons richten op alle leeftijden – Audio Obscura is een merk wat raves en feesten organiseert en niet geschikt voor kinderen en de andere doelgroepen. Met Unfold.art willen we ons op alle doelgroepen focussen en de breedte in gaan; een merk voor iedereen toegankelijk is. Het plan was en is om over de hele wereld te gaan touren, SORA is het startpunt. In samenwerking met Cultuurdorp Westergas lanceren we elk jaar een nieuwe installatie met als eerste locatie de Gashouder en vervolgens gaan wij verder zelf ermee over de wereld touren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

SORA is in partnership met Cultuurdorp Westergas. Hoe is het partnership tot stand gekomen?

Kim en Duncan (red. Kuijpers en Stutterheim) kenden wij zelf al goed, dat is ook de reden dat wij opnieuw met elkaar in contact zijn gekomen. Ik denk dat wij ons met Audio Obscura al heel erg begaven in het speelveld tussen kunst en cultuur met vorige evenementen bij bijvoorbeeld het Rijksmuseum en Concertgebouw. Duncan en Kim samen waren toen bezig met de visie om van Westergas een echt cultuurdorp te maken en hier de juiste partijen bij te halen. We hebben het project SKALAR naar Nederland weten te halen en zijn dit project samen aangevlogen. Zo is het begonnen. Door deze samenwerking zijn we dicht tot elkaar gekomen.  

Dachten jullie direct aan de Gashouder voor deze expositie?

De Gashouder is perfect qua ligging en ook qua verdere programmering op het gehele terrein. Voor ons is dit dé plek in Amsterdam om dit te doen en de Gashouder de nummer één. 

In 2020 was het succesvolle SKALAR er. Wat is bij SORA nu anders dan toen?

Het is een compleet andere show! Los van dat het een donkere ruimte is en we gebruik maken van audiovisuele lichtkunst is het compleet anders ingericht qua muziek, choreografie em techniek.

Unfold.art is het nieuwe bedrijf, opgericht door jullie. Wat zijn de plannen met dit bedrijf naast SORA in de Gashouder? Vertel het ons tot ver over de grenzen.

Unfold.art zal minimaal een keer per jaar een nieuw kunstwerk lanceren met een pilot editie als eerste launch in de Gashouder in samenwerking met Cultuurdorp Westergas. Waarna wij als een soort Cirque du Soleil, zou ik maar zeggen, de hele wereld over gaan touren. We lanceren wereldwijde concepten die in verschillende steden worden getoond. Van Europa tot Amerika, allemaal in dezelfde vorm.

Is er iets waar je specifiek naar uitkijkt tijdens de expositie? Zo ja, wat precies? Dan zetten wij ook direct een kruisje in de agenda?

Ik kan vooral niet wachten om het de eerste keer te zien. Het is iets waarmee we al meer dan een jaar aan het werk zijn. Het eindresultaat en daarbij de reactie van het publiek, daar kijk ik enorm naar uit. Spannend en gaaf tegelijk!

En waar kan de bezoeker zelf naar uitkijken tijdens de expositie?

De bezoeker kan uitkijken naar een volledig nieuwe beleving die nog nooit is getoond. Alles wat de bezoeker te zien krijgt is nieuw en we hopen deze even te onttrekken uit de werkelijkheid. In het moment zijn en een beleving van de gehele installatie. Of het nou een meditatieve of overweldigende ervaring is, is voor iedereen anders. We willen vooral zorgen dat iedereen iets bijzonders meemaakt en thuis komt met een positief gevoel. 

 

SORA vindt plaats van 6 januari tot en met 5 februari in de Gashouder. Ga voor meer informatie en tickets naar de website