GASHOUDER VAN HET GAS

Cultuurdorp Westergas

Op deze pagina vind je alle informatie over de verduurzaming van de Gashouder. Te beginnen met het persbericht, daarop volgend een Q&A welke continu wordt bijgewerkt.

Persbericht

Amsterdam, 12 oktober 2022

Gashouder van het gas en klaar voor volgende generaties

Het iconische rijksmonument de Gashouder draait vanaf november waar mogelijk op zelf opgewekte energie. Sinds juni is deze blikvanger van het Amsterdamse Cultuurdorp Westergas volledig van het gas af. Er worden grote stappen gemaakt op het gebied van verduurzaming, waardoor de Gashouder als een van de eerste evenementenlocaties in Nederland op energiegebied in principe zelfvoorzienend zal zijn, een eerste grote stap in de richting van de duurzame ontwikkeling van het Westergasterrein.

Het efficiënt omgaan met energie en overgaan op zo veel mogelijk zelf opgewekte energie, is een verduurzamingsslag die het pand en uiteindelijk ook het hele Westergasterrein klaar maakt voor de 21ste eeuw. De verduurzaming omvat onder meer de plaatsing van 200 additionele zonnepanelen, naast de al in 2018 geplaatste panelen, waardoor het voor de Gashouder mogelijk is om vanaf november energieonafhankelijk programma’s te draaien. Dit kan door middel van een batterij en een energiemanagementsysteem waarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld aantal zonuren. Als onderdeel van de grootschalige renovatie zijn het dak en de gevels gerestaureerd en opnieuw geïsoleerd. Dit om zowel corrosie als geluidsoverlast tegen te gaan. Daarnaast zijn de lucht- en klimaatinstallaties vervangen.

Met zijn kenmerkende ronde vorm en 2500 vierkante meter aan oppervlakte, is de Gashouder al ruim een kwart eeuw een geliefde multifunctionele evenementenlocatie in Amsterdam. Tijdens deze renovatie is er bijvoorbeeld een klimaatinstallatie geplaatst welke binnen een uur het klimaat kan aanpassen aan de wensen van de evenementenorganisatie van die dag en ventileert het nieuwe ventilatiesysteem de zaal met 100% verse buitenlucht. De Gashouder is hiermee een van ’s lands meest vooruitstrevende venues, die op innovatieve manier historisch erfgoed koppelt aan een duurzame toekomstvisie.

“Door deze stappen laten we met de Gashouder zien hoe je innovatief en duurzaam om kan gaan met monumentaal erfgoed”, aldus Lennart Rottier van vastgoedbedrijf MILLTEN, en mede-eigenaar van Westergas. “Het rauwe industriële uiterlijk van dit monumentale pand en de beleving daarvan bij de bezoekers zijn bij de renovatie altijd leidend geweest. Hopelijk kan de Gashouder als cultuurpodium en uiteindelijk het hele Westergasterrein als energieonafhankelijk cultuurdorp een voortrekkersrol innemen en andere plekken inspireren tot een duurzame toekomst.”

Q&A

Gashouder van het gas! Aan ons bekende rijksmonument heeft groot onderhoud plaatsgevonden waarin verduurzaming centraal staat. Vanaf november draaien alle evenementen in de Gashouder waar mogelijk op de eigen energie die wordt opgewerkt door de zonnepanelen. In deze Q&A beantwoorden wij al jouw vragen!

Hoe en waarom hebben jullie de Gashouder van het gas gehaald?

De Gashouder is dé trots van Cultuurdorp Westergas. Naast dat er noodzakelijk onderhoud nodig was, wilden we ons icoon al lange tijd verduurzamen. 

Sinds begin juni zijn alle gaskranen dichtgedraaid en naast de al in 2018 geplaatste zonnepanelen zijn er nu 200 additionele panelen geplaatst. Hierdoor is het vanaf november mogelijk, uitgaande van het gemiddeld aantal zonuren, door middel van een batterij en een energiemanagementsysteem programma’s energieonafhankelijk te laten draaien. 

Wat is er precies gebeurd omtrent de verduurzaming van de Gashouder?

In de afgelopen maanden zijn de gevels en het dak volledig geïsoleerd, waarmee niet alleen de isolatie wordt verbeterd, maar wat ook bijdraagt aan vermindering van geluidsoverlast. Ook is er een compleet nieuwe klimaatinstallatie ingebouwd, waardoor er continue 100 procent frisse lucht in de Gashouder wordt geblazen.

Met de nieuwe ventilatiekasten, welke in de Gashouder zijn geplaatst, hebben we veel meer koel- en verwarmingsmogelijkheden, waarmee we het klimaat aan het evenement kunnen aanpassen. De temperatuur kan zelfs al binnen een uur volledig worden aangepast. 

Hoe is de Gashouder eigenlijk een evenementenlocatie geworden?

Vanaf begin jaren negentig ontdekte avontuurlijke ondernemers en kunstenaars de creatieve energie en peilloze mogelijkheden van deze unieke locatie. In 2003 vond er een herontwikkeling plaats en gaf de Gashouder opnieuw licht en energie, maar deze keer door middel van evenementen en festivals. En daar zijn we nooit mee gestopt.

Wanneer zijn jullie begonnen de Gashouder Ontwikkeling? En hoelang gaat dit nog duren? 

In juni zijn we begonnen met de eerste noodzakelijke onderhoudsklussen en zijn direct daarna begonnen aan de verduurzaming. Dit betekent dat er tot 19 oktober werkzaamheden in de Gashouder zelf plaatsvinden en tot eind december aan de buitenkant. 

Oké, en wat doen al die steigers om de Gashouder? 

Op de Gashouder is een nieuwe technische kleur aangebracht, welke corrosie ofwel roest tegengaat en onze trots beschermt in wind en weer. Geen zorgen, ons icoon zal blijven stralen!

Gelukkig maar. Kunnen er nog wel evenementen plaatsvinden tijdens de verbouwing?

Natuurlijk! Al onze evenementen lopen gewoon, dus zien we je binnenkort in de Gashouder? 

Heb je verder vragen omtrent de ontwikkelingen? Neem dan contact op via gashoudervanhetgas@westergas.nl en houd deze pagina in de gaten. We zullen de Q&A blijven aanpassen.