Westergas wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Om hieraan bij te dragen is de stichting Westergas Foundation opgericht met als missie: Kunst en cultuur toegankelijk(er) voor iedere Amsterdammer. Westergas en haar partners doneren jaarlijks aan de Foundation om kunst- en cultuurinitiatieven in het Cultuurdorp en de buurt te steunen. De donaties dragen bij aan talentontwikkeling en het toegankelijker maken van de programmering.
KUNST & CULTUURINITIATIEVEN IN DE BUURT
De Westergas Foundation ondersteunt laagdrempelige culturele buurtinitiatieven met een financiële bijdrage die ingezet wordt om de toegankelijkheid van kunst en cultuur te stimuleren. Daarnaast kunnen de initiatieven optioneel een podium op het Westergasterrein krijgen, passend bij de kunstvorm.
Elke zomer organiseren we, samen met de huurders op het terrein een buurtfeest, gratis voor iedereen in de buurt. Dit evenement biedt een gevarieerd programma voor jong en oud.
TALENTONTWIKKELING
Westergas wil investeren in initiatieven waar talentontwikkeling centraal staat, in verschillende vormen van kunst en cultuur. Om jong talent te ondersteunen en een podium te bieden wil de Westergas Foundation ook locaties en haar expertise beschikbaar stellen voor performances.
PROGRAMMERING TOEGANKELIJK MAKEN
De Westergas Foundation wil de beleving van het Cultuurdorp breder trekken dan de programmering van Westergas in haar gebouwen. Zo streeft de Foundation ernaar om ten minste eens per jaar met een partner(s) kunst voor langere tijd in de buitenruimte te plaatsen, zodat deze vrij toegankelijk is voor alle bezoekers. Ook bieden we via TicketsForGood, samen met onze partners gratis en zeer gereduceerde tickets aan medewerkers in de zorg en onderwijs.
Heb je ideeën, initiatieven of vragen? Neem contact met ons op.
Contact"Westergas is het Cultuurdorp van Amsterdam. Dag en nacht open voor iedereen die zin heeft in nieuwe energie. Bij Westergas geloven we dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom hebben we de stichting Westergas Foundation opgericht, die zich inzet voor het ondersteunen van kunst- en cultuurinitiatieven in Amsterdam en de buurt. De stichting richt zich op talentontwikkeling en het toegankelijker maken van onze programmering."
Het Legacy Art Court is een nieuw basketbalveld én kunstwerk in samenwerking met 3X3 Unites, ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Ruben Jonker. Het unieke ontwerp werd gekozen door de buurtbewoners van het Westerpark en heeft niet alleen sportieve waarde, maar brengt ook kunst naar de buitenruimte. De officiële opening op 8 mei werd gevierd in aanwezigheid van Olympisch kampioen 3×3-basketbal Worthy de Jong en wethouder Sport Sofyan Mbarki.
VOOR EN DOOR DE BUURT
Wat dit veld bijzonder maakt, is de sterke betrokkenheid van de buurt. Buurtbewoners konden via de website van 3X3 UNITES stemmen op hun favoriete ontwerp. Dat winnende ontwerp is vervolgens samen met jongeren uit de buurt en kunstenaar Jonker geschilderd. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door basketbalspecialist Nijha, die via het Social Return-programma van de Gemeente Amsterdam een speciale gouden basket leverde voor het Legacy Art Court.
KUNST IN DE BUITENRUIMTE
In samenwerking met Stadsdeel West brengen we kunst naar de buitenruimte. Het Legacy Art Court geeft expressie en kleur aan het park. Daarnaast organiseert en ondersteunt de Westergas Foundation initiatieven voor en door de buurt én door opkomende talenten. Dat sluit perfect aan bij 3X3 Unites, dat jongeren uit Amsterdam-West in de 3X3 Leader Course in hun kracht zet.
Het veld is een samenwerking tussen 3X3 Unites en Westergas Foundation en mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel West en door steun van basketbalspecialist Nijha, die een speciale gouden basket heeft geleverd via de Social Return van de gemeente Amsterdam.
Persbericht
Stichting RRFM (Radio Radio) lanceert samen met Westergas Foundation en gesteunt door Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK) de RRFM Academy, een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar die willen leren DJ’en of produceren. Het programma is gericht op diversiteit, met voorrang voor FLINTA*-personen en mensen met diverse achtergronden.
De Academy biedt drie trajecten: DJ voor beginners, DJ voor gevorderden en muziekproductie voor beginners. Ervaren DJ’s en producers verzorgen de lessen, en deelnemers kunnen kiezen uit masterclasses en community-avonden om hun netwerk te vergroten en hun skills te verbeteren. De RRFM Academy biedt een op maat gemaakt leertraject in het hart van de Amsterdamse elektronische muziekscene, met als focus talentontwikkeling, samenwerking en het versterken van de lokale muziekgemeenschap.
Op een bijzondere ochtend in de iconische Gashouder genoten ruim 300 buurtbewoners van een gratis en uitgebreid ontbijt, omringd door kunst en cultuur. Deze unieke samenwerking tussen de ondernemers van Cultuurdorp Westergas bood een rijke beleving, met exposities van Fabrique des Lumières, World Press Photo en jong talent van Toqueur.
De voorleeshoek van Theater De Krakeling, livemuziek van Radio Radio en een gevarieerd aanbod aan eten, verzorgd door huurders van het terrein, maakten de ervaring compleet. Deze bijzondere ochtend markeerde tevens de officiële lancering van de Westergas Foundation.
Aftermovie 2024Westerpark FM by RRFM bracht twee maanden lang radio naar buiten, rechtstreeks vanuit het pittoreske Meterhuisje in het hart van Westergas. Met als doel meer verbinding te creëren tussen buurtbewoners, parkbezoekers en de lokale gemeenschap, veranderde het park in een plek van ontmoeting, uitwisseling en creativiteit. Bezoekers konden meedoen aan workshops, meeluisteren met live-uitzendingen en nieuw talent ontdekken.
Westerpark FM biedt een fris perspectief op de clubcultuur: het versterkt de gemeenschap, stimuleert sociale interactie en fungeert als springplank voor opkomende artiesten. Een belangrijk uitgangspunt is eerlijke betaling voor artiesten, zodat zij hun werk en passie duurzaam kunnen voortzetten.
In het Westerpark bracht fotograaf en Prix de Rome-winnares Elsbeth Diederix een bijzonder tijdelijk kunstwerk tot leven: The Lichen Line, UNBOUND. Het grote patroon van korstmossen uit Amsterdam-West ging naadloos op in de natuur en speelde met de spanning tussen orde en organische chaos. Het werk, inmiddels opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum, verbond fotografie en landschapskunst op unieke wijze. Een QR-code ter plaatse gaf bezoekers verdieping.
Duizenden bezoekers van evenementen als ADE, Awakenings en de FIBA 3×3 World Cup, én buurtbewoners, ontdekten dit poëtische werk. In samenwerking met Westergas Foundation werden gratis rondleidingen georganiseerd en verscheen het project in onder andere Het Parool.
Het Wonderwoud is een creatief project waarin de natuur en de buurt centraal staan. Buurtbewoners lieten zich inspireren door bomen en het landschap, en uitten zich via kunst, muziek, poëzie, verhalen en theater. Lokale artiesten en makers kregen een podium om hun werk te tonen en buurtbewoners te verbinden. Pazzanistraat 1 op Westergas werd tijdelijk omgevormd tot een levendige plek voor exposities, optredens en creatieve workshops.
Bezoekers konden zelf aan de slag, en voor kinderen was er een speciale workshop en een speelse boomroute, ontwikkeld in samenwerking met Theater De Krakeling.
CONTACT
Stichting Westergas Foundation
Polonceaukade 9
1014 DA Amsterdam
KVK nummer: 92877400
BELEIDSPLAN 2025
Bekijk hier het Beleidsplan Westergas Foundation
PERS
Voor persaanvragen, interviews, beeldmateriaal en meer:
Mirte Meijer
communicatie@westergas.nl
VRAGEN OF SUGGESTIES?
Neem gerust contact op met:
Marjolein van Zanten
info@westergas.foundation